Kontakt
Facebook

Čebelarjeva opravila v juliju

- pregled čebel
- točenje medu
- zamenjava matic
- izdelava ometencev

Opravila:

- pregled čebel
- točenje medu
- zamenjava matic
- izdelava ometencev

Leto se je prelomilo in že je tu mesec julij. Kdor v prvi polovici leta še ni točil, bo težko rekel , da je bilo leto medeno. V začetku julija je glavna poletna paša na kostanju in čeprav ponekod donos ni največji, se bodo čebele na njej najboljše pripravile na daljšo julijsko brezpašno dobo. V kolikor pa zamed kostanj, nas čaka točenje.

Glavna sprememba pri čebeljih družinah v tem mesecu je ta, da so dosegle svoj končni obseg. Vedeti moramo, da se gnezdo širi dokler se dan daljša. Ko se dan obesi, tudi od družin ne moremo zahtevati večjega razvoja. Naša skrb v tem mesecu mora biti, da čim dalj časa zadržimo sedanji obseg gnezda. Posebno pozorni moramo biti po tretiranju varoje z mravljično kislino. Ta matico prisili k prenehanju zaleganja, kar pa v tem obdobju ni priporočljivo, ker moramo paziti, da se zaleganje ne ustavi.

Zaradi vročine in daljšega brezpašnega obdobja v tem mesecu, lahko matice domala povsem prenehajo z zaleganjem . Med pomladnim razvojem izležene čebele nimajo zalege na kateri se bi dodatno izčrpavale, zato začnejo lenariti zaradi česar se jim zelo podaljša življenjska doba. Preveč stare čebele pa so idealna možnost za razvoj varoe, pršice in noseme do te mere, da postanejo potencialna nevarnost za vsesplošno okužbo. Zavedajmo se, da se bo zimska generacija čebel polegala od konca julija do začetka septembra. Poznejše generacije bodo spet kratkožive. Zato naj skrben čebelar poskrbi, da bo od sredine julije naprej v panjih dovolj čebelje zalege.

V kolikor ni v naravi nobene redne paše, je pomoč čebelarja je v drugi polovici meseca nujno potrebna. Ker po kostanju do cvetenja otave in slučajnega medenja hoje nastane brezpašna doba, obstaja nevarnost , da bi začele matice prenehati zalegati. Pomoč čebelarja naj bo v tem, da se zopet povrne k sladkorju, kot nadomestku ali dopolnilu skromne naravne paše. S sladkorjem vsaj delno obdržimo raven zaleganja iz kostanjeve paše in s tem vplivamo na številčno moč družin ob zazimljenju.

V mesecu juliju si je priporočljivo pripraviti ometence. Te delamo tako, da iz medišča poberemo čebele, ki jih zbiramo v zabojčku za ometence. Pri tem si pomagamo z ročnim tlačnim razpršilnikom za vodo, da se čebele ne morejo razleteti. Količino odvzetih tj. ometenih čebel reguliramo glede na moč družine, na koncu pa naj bi ometenec tehtal približno 1 kg. Tega lahko kasneje uporabimo za pojačanje narejencev ali pa iz njih z dodajanjem matice formiramo novo družino.

V tem najtoplejšem mesecu ne smemo pozabiti na oskrbo čebel z čisto neoporečno vodo. To je namreč najpomembnejši temeljni pogoj, da čebele lahko nadzirajo temperaturo v panju in da je zalegi omogočen normalen razvoj.

Varoja:
Po točenju medu začnemo čim prej zatirati varoje. Tokratno zmanjševanje varoj je nujno, da zagotovimo za zimo čim bolj zdrave čebele. Vsaka čebela, ki jo še kot ličinko ali kot odraslo čebelo napade varoja, je invalid z manjšimi delovnimi sposobnostmi. Če je takšnih invalidov veliko, so ti čebelji družini že v breme in grožnja za propad v poznejših mesecih. V mesecu juliju je večino varoj varno skritih v čebelji zalegi, kjer se razmnožuje. Zaradi tega moramo za njeno uničevanje izbrati mravljično kislino, ki kot edino sredstvo, skozi voščene pokrovce vpliva tudi na pokrito zalego. Uporabimo lahko tudi timol. Pred začetkom tretiranja moramo v panje vstaviti testne vložke, da bomo dobili informacijo o napadenosti čebel in o potrebnih nadaljnjih ukrepov pri zatiranju varoje.

Avtor: Vlado Auguštin

VIR: http://www.czs.si/cebelar_opravila_julij.php

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih