Kontakt
Facebook

Čebelarjeva opravila v februarju

- kontrola čebel pri čistilnem izletu
- pomoč čebeljim družinam, ki so ostale brez hrane
- čiščenje podničnih vložkov oz. podnic
- ureditev napajalnika
- čiščenje snega in skrb za mir na čebelnjaku

Pred nami je že drugi del zime z mesecem februarjem, ki je zelo nepredvidljiv mesec. Ta je lahko zelo hladen in snežen ali pa tudi topel in poln spomladanskega cvetja. Temu primerno se obnašajo čebele in z njimi tudi mi čebelarji. Ko sedaj posije že kar toplo opoldansko sonce, privabi čebele iz panjev. Če se čebele niso preletele in otrebile v januarju, to z gotovostjo lahko pričakujemo v mesecu februarju.

Do preleta čebel in otrebitve pride, ko se v lepem vremenu toplota ozračja dvigne nad 8° C. Prvi izlet, ki ga imenujemo tudi čistilni, je navadno v našem koncu okoli sredine februarja. Normalno se prelete skoraj vse družine v enem dnevu. Tudi če katera družina zataji, to navadno ni nič hudega. V panje, ki ne lete, pihnemo in če slišimo da samo rahlo zašumijo, smo prepričani da je z družino vse v redu. Največkrat zakasnijo dobre in močne družine, ki dobro prezimujejo in se jim pač ne mudi s trebljenjem.

Kontrola na bradah ob izletnem dnevu nam pove veliko več , kot pa nervozno in za čebele stresno brskanje po panjih. Hiter pregled družin in to samo sumljivih bomo opravili, ko se bo temperatura dvignila čez 12 C. Če smo na izletni dan pri čebelah izvlečemo podnične vložke in tudi iz njih ugotovimo stanje v družini. Pri nakladnih panjih lahko podnice v takšnem trenutku, zamenjamo z očiščenimi in razkuženimi.

Z izletom nastopijo v čebeljih družinah prve večje spremembe. V panju se začne porajati novo življenje. Matica začne zalegati po nekaj več jajčec v sredino zimskega gnezda. Za razvoj prvega zaroda je potrebna višja temperatura. Ta se sedaj dvigne v gnezdu od najvišje zimske 22o C na okrog 34o C. Z višjo temperaturo pa je tudi povezana večja poraba hrane. Mesečna poraba hrane v februarju naraste tja do 1,5 kg, medtem ko je bila v januarju le do 0,9 kg.

Zalega potrebuje za razvoj tudi vodo, ki jo čebele v začetku dobe na odkritem medu, po čistilnem izletu pa jo prinesejo tudi od zunaj. Prva dela ki jih čebelar opravi konec mesec februarja, so poleg čiščenja in dezinfekcije podnic tudi postavitev napajalnika z vode za čebele. V kolikor ob čebelnjaku oz. stojišču ne postavimo napajalnika ali pa z njegovim aktiviranjem zamudimo, so čebele primorane iskati vodo v mlakah, gnojiščih in kanalih. S tem v panj prinašajo nehigiensko vodo onesnaženo z mikroorganizmi nevarnimi za zdravje čebelje družine.

Varoja:
Če smo pa zamudili pozno jesensko tretiranje varoj je sedaj zadnji čas da ukrepamo. Konec januarja in začetek februarja, ko v čebelje gnezdo še ne prične prihajati sveži cvetni prah in nektar v velikih količinah, so skoraj vse varoje v družini zunaj zalege na čebelah. V primeru lepega vremena in višjih temperatur priporočam, da zatirate varoje z kapanjem z oksalno kislino . V kolikor je v čebelji družini že zalega smo za ta ukrep prepozni.
Pri pregledu podničnih vložkov bodimo pozorni na varoje. V kolikor je bilo v družini ob zazimitvi manj kot 40 varoj, lahko pričakujemo, da bo na podničnem vložku samo nekaj naravno odmrlih varoj. Ker je na podničnem vložku veliko drobirja in mrtvic, bomo varojo težko odkrili, kar pa ne pomeni da ni prisotna v panju. 

Avtor: Vlado Auguštin

Vir: www.czs.si

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih