Kontakt
Facebook

Čebelarjeva opravila v marcu

- temeljiti pregled čebeljih družin
- preveriti zalogo hrane
- sajenje medovitih rastlin
- priprava satnic

Mesec marec je navadno še toliko hladen, da nam pri čebelah na splošno dopušča le najnujnejša opravila, pa še za ta moramo počakati, da se temperatura v senci dvigne vsaj na 10 C. Prve preglede opravimo zelo hitro, saj moramo paziti , da v panju ne izgubimo preveč toplote in da pretirano ne vznemirjamo čebeljih družin.

Pri prvem pregledu ocenimo rezerve medu, ki morajo biti v tem trenutku od 8 -10 kg, stanje zalege in zdravje družine. V kolikor je čebelja družina brez hrane ji dodamo sat z medom iz rezerve ali iz družine, ki jo ima viška. Prav tako preverimo če je v panju matica. Kvalitetna čebelja zalega nam je dober dokaz za to. Več pozornosti namenimo družinam, ki slabo ali sploh ne izletavajo. Če najdemo družino brez zalege in z majhnim številom čebel jih ometemo, panj pa zapremo. Ometene čebele si bodo same izprosile vstop v drugi panj. V kolikor pa je kakšna družina odmrla , takšen panj zapremo, očistimo in dezifinciramo .

Včasih se izplača, da oslabeli družini, ki ne zaseda vsega satja, zaradi lažjega ogrevanja zožimo prostor in jo z pregradno desko v velikosti in debelini satnika omejimo na manjše število satov. Oslabela družina se bo v manjšem prostoru lepše razvijala in ji bomo prostor po potrebi sproti razširjali.

Staro čebelarsko pravilo pravi: za kolikor tehtnica pade po 15 marcu, toliko hrane moramo dodati. Proti koncu meseca marca že napoči čas 40 dni pred začetkom prve paše, katera je v naših krajih akacija. Da bomo cvetenje akacije čim bolj izrabili, moramo začeti čebelje družine vzpodbujati k čim večjem razvoju. Pri tem moramo upoštevati, da traja razvoj od jajčeca do izlegle čebele - delavke 21 dni in da začnejo čebele v normalnih razmerah izletavati na pašo šele po treh tednih (zakon 40 dni). Najenostavnejši postopek pospeševanja razvoja je, da z vilicami natrgamo ali napraskamo pokrovce na medenih satih . Čebele bodo začele med takoj prenašati, matica bo dobila občutek, da je v naravi paša in zato začela intenzivnejše zalegati. Čebelja družina z zadostno zalogo medu in cvetnega praha, ne potrebujejo nobenega krmljenja.

Varoja:
Varoja bo sedaj pobrala svoj zadnji davek, v prihodnjih mesecih pa se bo začasno potuhnila. Vsi panji, pri katerih smo ugotovili velik naravni odpad varoe, nam bodo problematični kasneje pozno poleti oz. jeseni.
V čebelji družini, ki jo pozimi uniči varoza, je že v jeseni veliko število teh parazitov, zato precej mladic zadnjih generacij zimskih čebel odmre že v pokritih celicah. Pri prvem spomladanskem pregledu čebel v takšnih panjih najdemo sate s pokrito zalego, na prvi pogled podobne satom obolelim za hudo gnilobo. Razlika je v tem, da pri varozi najdemo v pokritih celicah že skoraj popolnoma razvite čebele v različnih fazah razvoja. V drobirju na podničnih vložkih najdemo veliko odmrlih varoj.

Vir: Vlado Auguštin (www.czs.si)

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih